Sosiaalinen media haltuun -verkkokurssi

Puulan seutuopiston Sosiaalinen media haltuun -verkkokurssi on käynnistynyt. Jos verkkoluentojen aiheet herättävät kysymyksiä, niin voi esittää niitä tämän sivun keskusteluosion välityksellä tai Twitterissä (osoita kysymys käyttäjälle @saripeltola). Kurssin opettaja lupaa vastata kysymyksiin kurssin aikana 1 h/arkipäivä.

Kurssille voi yhä ilmoittautua. Ilmoittautumisen jälkeen saat kurssin aikana joka maanantai sähköpostiviestin, joissä on linkki kyseisen viikon verkkoluentoihin. Luennot ovat katsottavissa huhtikuun 2016 loppuun asti. Ilmoittautuminen kurssille onnistuu täällä.

Viikko 12/2016: Suomalaiset sosiaalisen median käyttäjinä, WhatsApp, Twitter

Ensimmäisellä verkkoluennolla tarkasteltiin suomalaisia sosiaalisen median käyttäjinä. Toisella verkkoluennolla käytiin läpi WhatsAppin asennus ja käyttö. Kolmannen verkkoluennon aiheena oli Twitter.

Viikko 13/2016: Facebook &  Facebook Live (Snapchat & Periscope)

Neljännen verkkoluennon aiheena oli Facebook ja alkuperäisestä suunnitelmasta poiketen myös videoiden suoratoiston Facebookin kautta mahdollistava Facebook Live. Mainitsin luennossa Facebook-testien vaaroista. Kannattaa lukaista aiheeseen liittyvä Ylen tuore (29.3.2016) uutinen täältä.

Snapchat ja Periscope ovat myös suoraa videotoistoa mahdollistavia sovelluksia. Ennen käyttöä ne on asennettava älypuhelimelle tai muulle älylaitteelle ihan samaan tapaan kuin WhatsApp (ks. diat/verkkoluento).

Snapchatin käyttö kasvaa vauhdilla etenkin nuorison keskuudessa. Snapchatissä kuvia/videoita (max. 10 sek) voi rauhassa suunnitella, kuvata monta ottoa ja kuvia/videoita voi muokata ennen julkaisua. Jos kuulostaa oudolta, niin voisi ajatella niin, että hyvät snapit ovat kuin elokuvatraileireita. Sisältö kuitenkin katoaa 24 h kuluttua (ainakin periaatteessa, en luottaisi asiaan). Kannattaa, myös muistaa, että katsoja voi ottaa kuvakaappauksen (screenshot) snäpistä.

Snapchatistä löytyi valmiita hyviä käyttöohjeita, joten en lähde tekemään niitä turhaan uudestaan. Kirjallisia käyttöohjeita löytyy esim. täältä tai täältä. Peruskäyttäjille löytyy myös video täältä. Edistyneemmille käyttäjille löytyy suomenkielisiä ohjeita täältä videon muodossa.

Periscope on uudempi sovellus (yleistynyt Suomessa marraskuusta 2016 lähtien) ja myös itselleni tutumpi. Periscope-lähetykset ovat aina suoria, joten editointia ei voi tehdä, eikä tekstejä voi lisätä. Lähetyksiä voi mainostaa Twitterin kautta ja myös muut voivat suositella lähetyksiä Twitterissä. Lisäksi lähetyksen/tilin URL:n voi levittää haluamaansa paikkaan, joten sikäli katsojia on helpompi saada kuin Snapchatiin.

Periscope-lähetystä voi tulla seuraamaan kuka tahansa (paitsi jos lähetys on yksityinen). Jos käyttäjä kirjoittelee ikävästi, niin hänet voi estää. Kannattaa muistaa, että kaikki kommentit näkyvät kaikille.

Periscopesta löytyy suomenkielinen ohje esim. täältä.

Katso myös aiempi blogikirjoitukseni Periscopen käytöstä oppituntien aikana.

Viikko 14/2016: Blogit ja Instagram

Kolmannella viikolla aiheena olivat Instagramia ja blogit. Blogeista on tulossa oma erillinen kurssi lukuvuoden 2016-2017 aikana.

-Viikko 15/2016: YouTube ja LinkedIn

Viimeisellä viikolla aiheena oli YouTube ja LinkedIn. Löysin hyvän valmiin videon YouTubeen liittyen, joten se on alla.

 

Päivitetty 10.4.2016 klo 12:59/SMP

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s